Back to home
in Azië, Sri Lanka

Bundala en Yala National Park in Sri Lanka

  • mei 10, 2021
  • By Laura
  • 0 Comments

Sri Lanka is het land van een kleurrijke cultuur, lekkere curry’s en een afwisselende natuur. Er zijn namelijk prachtige stranden, droge vlaktes en natuurparken. Sri Lanka heeft meerdere natuurparken die de moeite waard zijn om een bezoek te brengen. Twee van de deze natuurparken heb ik bezocht en ik deel hier mijn ervaring. De meeste bijzondere diersoorten kan je hier zien, van luipaarden tot olifanten. Door het toerisme komt de mens dichtbij de leefwereld van deze dieren. Hoe is de balans tussen toerisme en natuur in Sri Lanka? In deze blog lees je over Kumana National Park, Yala National Park, op welke manier ik ze bezocht heb en welke indruk ik kreeg van deze parken.

Kumana National Park

Vervoer regelen in Arugam Bay

Vanuit Arugam Bay is het Kumana National Park makkelijk te bezoeken. Vanuit je hotel regel je gemakkelijk het vervoer en raden ze je aan om de jeep met anderen te delen. Sommige hotels vragen je om deze mensen zelf te regelen. Een reden om sociaal te zijn als je die avond ergens wat gaat eten. Dat levert je ook nog eens geld op.

De rit naar het park

Vanuit Arugam Bay rijd je ongeveer anderhalf uur om bij het park te komen. Dit gaat op een relaxt tempo en de weg ernaartoe is al een beleving. Mijn geweten begint wel meteen een beetje op te spelen, want het voelt in het begin een beetje fout om met z’n allen in een jeep te stappen om diertjes te kijken. Maar aan de andere kant wil ik dit ook wel eens meemaken en hoop je maar dat de gids ook het beste met de natuur voor heeft. De jeep is comfortabel, de gids doet z’n best om het je naar het zin te maken en ik zit niet met dronken Engelsen opgescheept, een goed begin.

Dieren spotten in Kumana National Park

Al snel wen je aan het idee dat je dieren gaat spotten en ben je alleen maar druk bezig om elke boom of veld af te speuren naar een interessant diersoort. Het park is prachtig en het is een ontspannend gevoel om hier doorheen te rijden. We zien olifanten, vogels en herkauwende waterbuffels. De gids geeft ons de mogelijkheid om vanuit een uitkijkpunt de tijd te nemen om de omgeving te bekijken. Zo rustig als we het park inrijden, zo rustig rijden we weer terug. De gids maakt een paar grapjes onderweg en brengt de inzittenden naar de verschillende hotels weer terug. Wat een toffe dag was dit!

Yala National Park

Een goede uitvalsbasis

Vanwege onze goede ervaring met de eerste safari zijn we afgereisd naar het zuiden van Sri Lanka, naar het plaatsje Tissa(maharama). In deze stad is niet veel te zien, maar vanuit hier kan je gemakkelijk een safari doen naar de andere national parken. We hebben een scooter gehuurd om toch een iets van de omgeving te zien, maar een dichte en verlaten tempel is het enige hoogtepunt. We hebben hier wel de meest gastvrije mensen ontmoet in ons hotel, de mango’s werden uit de tuin geplukt en we kregen om de haverklap een pot thee met koekjes.

Kies het juiste park

We hadden de keuze tussen Yala en Bundala National Park. Na een beetje research doen, namen wij ons voor om naar Bundala NP te gaan. Vooral omdat Yala het meest bezochte park is en hier veel negatieve verhalen over staan op internet. Niet over het park zelf, maar vooral de drukte en files van jeeps. Wanneer wij onze tickets willen regelen -bij ons hotel-, wordt ons toch echt aangeraden om naar Yala te gaan. We zitten namelijk in het laagseizoen en er zijn maar 20 jeeps -in plaats van 200/300!- die naar het park gaan. Daarnaast schijnen daar de meest interessante dieren voor te komen, zoals de beer en luipaard. Oke goed, we laten ons leiden en geven het de voordeel van de twijfel: we gaan naar Yala.

De weg naar Yala

Om 4:00 gaat de wekker, want we worden over een half uur opgehaald. We waren ongeveer een uur onderweg naar het park. Niet omdat het zo ver weg is, maar omdat we nog een andere jongen ophalen, de chauffeur nog wat wilde eten en sigaretten moest halen. Goed, we staan voor de ingang van het park, klaar om naar binnen te gaan. Maar de ingang gaat pas over een half uur open. Pfoe, zijn we voor niets zo vroeg opgestaan. Ik dacht omdat we de zonsopgang zouden zien in het park, maar nee het is inmiddels al licht. Deze dag is in ieder geval één grote verrassing.

Met een hoog tempo door het park

Het is 6:00 uur en we rijden met een hoge snelheid door het park. We hebben geluk en spotten al snel een groep beren in een boom. Het is een moeder met haar twee welpen. Wat een prachtig gezicht om hen enthousiast te zien losgaan op de besjes die in de boom te vinden zijn. We kunnen wel eeuwig kijken naar deze beesten, maar al snel wordt het gaspedaal weer ingedrukt: we moeten door! Het is hilarisch en treurig tegelijk. In het begin heb ik nog het gevoel dat onze chauffeur de andere jeeps probeert af te schudden, wat ik opzich nog wel kan waarderen. Maar al snel blijkt dat hij het juweeltje van dit park wil afvinken: de luipaard. Ik hoop stiekem dat we die snel zullen vinden, dan kunnen we daarna weer op een relaxt tempo rondreizen. 

Zoek en gij zult vinden

Uiteindelijk -na 3,5 uur rondrijden- krijgt onze chauffeur een belletje. Hij drukt het gaspedaal nóg harder in: op naar de luipaard. Met zes jeeps staan we op de plek waar een dode buffel ligt, deze is kort geleden gedood door een luipaard. Volgens de gids wachten we op de luipaard, die zo weer terug komt. Dus we wachten… Gelukkig niet lang, want onze gids wordt gebeld door een andere gids die vooraan staat. We rijden een paar meter naar voren en wie zit daar op 3 meter afstand van de gedode buffel? Juist ja, de luipaard. Ik vermoed dat hij zat te wachten tot wij eens verder gingen rijden, zodat hij kon eten. Wat een beschamende situatie dit, het park is een business met weinig gevoel voor het welzijn voor de dieren. 

Afsluiten met een sisser

Met een rotgang rijden we vervolgens het park weer uit -een uur eerder dan gepland-. We vragen de chauffeur waarom we eerder terug rijden. Hij antwoordt dat het begint te regenen en we hebben toch de luipaard al gezien?! Conclusie: wanneer interesse voor de natuur een business wordt, laat dan maar. Onze tweede ervaring met een safari in Sri Lanka is dan ook volledig het tegenovergesteld van de eerste. Dus ik raad je aan om op zoek te gaan naar een iets kleiner park op zoek te gaan, je wensen van te voren duidelijk maken en het welzijn van de dieren voorop te zetten. Je bent tenslotte te gast in het park of zo zou ik willen dat iedereen het zou zien. Oh en trouwens, als je olifanten wilt spotten hier, neem een taxi. Ze staan hier gewoon op de weg!

Ik ben een tijd terug een maand in Sri Lanka geweest om dit land te verkennen. Zo heb ik de prachtige treinreis naar Ella gedaan en een tuktuk gehuurd. Wil je meer weten over Sri Lanka en waarom je naar dit land toe moet? Lees dan snel de andere blogjes op de site.

By Laura, mei 10, 2021
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

From Berlin to Bali
Welkom!
Hi, ik ben Laura en het gezicht achter From Berlin to Bali. Een creatieve plek die me helpt om te streven naar een betekenisvol en duurzaam leven. Door mij blogjes archiveer ik mijn ervaringen, de prachtige plekken waar ik ben geweest en zet ik mijn herinneringen op papier. Graag inspireer ik je om de schoonheid te zien in de dagelijkse dingen, om je heen. Dat - en meer - op From Berlin to Bali. ♥
Signature
Instagram API currently not available.