Back to home
in Europa, Spanje

Woestijn in Spanje? Ja, Bardenas Reales

  • februari 1, 2021
  • By Laura
  • 0 Comments

Wanneer je aan woestijn denk, denk je niet zo snel aan Spanje. Ik was dan ook verbaasd om te horen dat je hier een zogenaamde halfwoestijn kan vinden. Bardenas Reales is een ruig gebied die niet bekend is bij veel toeristen, dit komt waarschijnlijk omdat het toch een beetje moeite kost om het te vinden. Maar het is zeker de moeite waard om hier een dag(deel) rond te kijken. Het landschap is prachtig en het is zelf de locatie van vele filmsets, waaronder Game of Thrones.

Locatie van het park

Het natuurpark ligt een paar uur rijden over de grens van Frankrijk naar Spanje. Het ligt dus in het oosten van Spanje en zo’n 2 á 3 uur rijden vanaf San Sebastian. De route naar het park gaat over stille wegen en door een prachtig landschap. Dit landschap wordt wel regelmatig onderbroken door enorme varkensstallen, die op hun beurt weer veel gieren aantrekken. Vanwege het afvalvlees en de door ziekte/verwaarlozing overleden dieren natuurlijk. Een beetje luguber, al is het wel heel bijzonder om de gieren van dichtbij te zien. Wat een enorme dieren zijn dat. Op verschillende blogs las ik dat zij gieren gingen spotten in het park, wij hebben ze vooral onderweg gezien.

Slapen in de buurt

In de buurt van het park hebben wij op een camping gestaan, zodat we er ‘s ochtends vroeg op uit konden. Dit was op zich een goed idee en zou ik vooral voor de rust in het park aanraden. Alleen was de camping nogal een aanfluiting. Op een camping staan in Spanje is sowieso nogal een ding, veel campings zijn luidruchtig en de plekken staan hutjemutje op elkaar. Deze camping had ook nog eens de allure van een volkswijk, met kerstverlichting en vele bierbuiken. Op zich niets mis mee, maar het slapen ging wat minder. Door kinderen die tot 12 uur ‘s avond buiten gillen en ouders die naarmate de avond (lees: alcohol) steeds luider werden. Maar goed, we hebben daardoor de volgende ochtend wel dieren kunnen spotten, omdat we zo vroeg op pad waren.

Verschillende delen van het park

Het park bestaat uit drie delen: Bardena Blanca, Bardena Negra en Bardena Plano. De eerste is het meest bekend en bezocht. Het witte woestijnachtige landschap kan je op verschillende manieren bezichtigen. Er zijn een aantal routes door het park (tip: ga naar het informatie-centrum), voor zowel fietsers, voetgangers en motorvoertuigen. Wij hebben het park vooral vanuit de auto bezocht en kleine wandelingen gemaakt. Het was op dat moment nogal heet en het park is erg uitgestrekt. Daarnaast zijn we nog verder gereden naar Bardena Negra, die vooral een prachtig uitzicht heeft vanaf de kerk die je midden in het park kan vinden.

Klimaat in Bardenas Reales

Het park kan je het beste vermijden in de maanden juli en augustus. Wij waren er begin juli en dan is het behoorlijk heet. De temperaturen kunnen oplopen tot zo’n 50 graden. Kijk daarnaast goed naar de weersvoorspellingen, bij regen kunnen de wegen erg modderig en glad worden. 

Zelf vind ik het leuk om nieuwe plekken te ontdekken en me te laten verrassen door het land waar ik ben. Hierdoor heb ik ook Bardenas Reales gevonden. Wil je meer weten over mijn reizen? Lees bijvoorbeeld mijn ervaring van Curaçao.

By Laura, februari 1, 2021
From Berlin to Bali
Welkom!
Hi, ik ben Laura en het gezicht achter From Berlin to Bali. Een creatieve plek die me helpt om te streven naar een betekenisvol en duurzaam leven. Door mij blogjes archiveer ik mijn ervaringen, de prachtige plekken waar ik ben geweest en zet ik mijn herinneringen op papier. Graag inspireer ik je om de schoonheid te zien in de dagelijkse dingen, om je heen. Dat - en meer - op From Berlin to Bali. ♥
Signature
Instagram API currently not available.