Back to home
in Azië, Nepal

Poon Hill trek: voorbereiding en paklijst

 • november 2, 2020
 • By Laura
 • 2 Comments

Het is echt een aanrader om de Poon Hill trek te doen. Als beginner vooral, aangezien je niet een geweldige conditie en uitrusting nodig hebt. Dus nadat je in Kathmandu bent geweest, ga je naar Pokhara. Oké, je bent er en zit voor de eerste nacht in een klein hotel – zoals Hotel Blossom, waar wij zaten – En nu? Voorbereiding is natuurlijk alles, dus ik geef je een aantal praktische tips om je op weg te helpen. Daarnaast vind je in dit artikel een handige paklijst.

Scoor je benodigde papiertjes
Voordat je de bergen inloopt, moet je een aantal praktische zaken regelen. Deze voorbereiding is makkelijk in Pokhara te organiseren. Dus het op een reisbureau in Kathmandu regelen, is echt overbodig. Je gaat naar het Nepal Tourism Board’s Office in Pokhara, daar regel je het volgende:

 • Annapurna Conservation Area Project (ACAP) permit
 • Trekkers’ Information Management System (TIMS) permit

Belangrijk is dat je een paspoort en pasfoto bij je hebt. Pasfoto vergeten? Deze kan je nog laten maken in de stalletjes vlak voordat je arriveert bij het toeristenbureau. Beide permits kosten ongeveer 2000 NPR per stuk, neem dit cash mee. Dan is het allemaal snel geregeld en is je voorbereiding qua formaliteiten gedaan.

Paklijstje, wat neem je mee?
Als je er voor kiest om je bagage zelf te dragen, zorg dan dat je zo weinig mogelijk spullen mee neemt. Je gaat maar 5 dagen weg en wat heb je dan eigenlijk ècht, – ik herhaal – echt nodig. Je hebt Nepalese mannen die je bagage dragen voor een vergoeding dragen, maar in mijn beleving dat is toch echt overdreven op een relatief kort wandeling als deze. Ik nam het volgende mee:

 • Toiletartikelen

Tandenborstel, tandpasta, lenzenvloeistof, douchegel en een klein flesje  zonnebrand. Dat zijn letterlijk al je badartikelen, dus laat die toilettas maar achterwege.

 • Een zakje zout
  Alleen in het regenseizoen. Je leest hier meer over bij het kopje “Kies het juiste seizoen”.
 • Handdoek of sarong
 • Een setje schone warme kleding voor ’s avonds
  Zo fijn na een bezwete wandeling om te douchen en daarna je schone kleding aan te trekken. Let op: bewaar dit setje steeds voor ’s avonds, zodat je een aparte wandel- en chill-outfit hebt.
 • Een extra paar hoge sokken en t-shirt.
  Hierdoor kun je om de dag je sokken en t-shirt afwisselen of halverwege de wandeltocht wisselen. Toch nog een beetje een fris gevoel – waar je trouwens totaal niet naar moet ambiëren.
 • Poncho
  Vooral in het regenseizoen, dan kan je ook kiezen voor een regenjas maar dat is toch meer bagage.
 • Telefoon en oplader of powerbank
  Nodig voor routebeschrijving (zie: volgende onderwerp).
 • Geld, als in cash
  Je kan daar niet pinnen.
 • Pak speelkaarten
 • Plastic tas
  Waarin je alle inhoud van je rugtas doen, vanwege bescherming tegen regen en een bezwete rug.
 • Water en snacks
  Zorg dat je elke dag in ieder geval iets te snacken hebt. Vooral lekker voordat je begint aan een hoge trap of klim, zodat je extra energie hebt.
 • Wandelstokken
  Hierdoor heb je meer houvast, vond ik erg fijn. Ik heb ze niet gekocht, maar geleend van ons hotel. Wij hadden wel één per persoon om niet te veel mee te slepen.

Daarnaast heb je natuurlijk het setje kleding dat je draagt: stevige schoenen – in mijn geval mijn favo Nikes -; hoge sokken – i.v.m. bloedzuigers -; lange yoga broek; sport-bh en t-shirt.

Gids, ja of nee?
Voordat wij deze wandeling gingen doen, hebben we research gedaan op het internet. We wilde vooral weten: hoe zit dat nou met de route? Moeten wij een gids mee? Een kaart? Op internet is hier een duidelijke discussie over. Over het algemeen nemen veel mensen toch een gids mee, maar onze ervaring is dat dat niet nodig is. Vooral wanneer je de kortste wandeling doet: Poon Hill. Als je een langere trek maakt, zou ik een gids wel overwegen. Die weet namelijk de route uit zijn hoofd, geeft aan wanneer het wijs is om te stoppen en zorgt dat je in de fijnste herbergen slaapt. Dus hou hier rekening mee bij jouw voorbereiding.

Verdwalen is bijna onmogelijk
Wij deden de trek zonder gids, aangezien we toch erg van onze vrijheid houden. Eigen tempo, niet iemand waar je je verplicht voelt om gezellig mee te kletsen en wandelen zonder dat iemand vertelt wat je moet doen. Maar hoe wisten wij dan de route? Heel simpel. De app maps.me is de ultieme hack. Deze kaart kun je offline gebruiken en van te voren stippel je je route uit. De route gaat vanaf Nayapul via Ulleri, Ghorepani, Tadapani en Ghandruk en je kan er 3, 4 of 5 dagen over doen. Wat je zelf fijn vindt. Dit kan je in je voorbereiding bedenken, maar ook nog ter plekke. Verdwalen is bijna onmogelijk, want er gaat steeds maar één weg naar het volgende dorp. Soms is er een splitsing, maar dan staat er heel helder bij tussen welke twee dorpen je moet kiezen. Klinkt simpel toch?!

Kies het juiste seizoen
Wij deden de Poon Hill trek in het begin van juni. Dit was vlak voor het hoogtepunt van het regenseizoen, dus nogal een risico. Dit wisten we pas na onze wandeltocht. We hebben echter geluk gehad, aangezien de buien steeds vielen wanneer we aan het lunchen waren en wanneer we aan het einde van de middag aankwamen bij het volgende dorp.

Meest ideaal: februari, maart, oktober en november.
Heldere lucht, weinig kans op regen, maar naar verwachting nemen ook meer deelnemers deel aan de diverse trekroutes.

Goed te doen: april, mei, augustus en september.
Het is dan minder druk, heel fijn op deze populaire trek. Hierdoor kom je bijna niemand tegen tijdens je wandeling van dorp naar dorp. Vervolgens kan je kiezen uit alle herbergen, dat zal in het hoogseizoen wel anders zijn. Maar… kans op regen – vrij onvoorspelbaar -, je moet oppassen voor bloedzuigers en het is bewolkt, hierdoor is je uitzicht soms minder spectaculair.

Ja, echt. Bloedzuigers. In ieder geval in het regenseizoen. Check dus regelmatig je broek of benen en neem een zakje zout mee. Deze strooi je op het kleine beest en dan vallen ze er meteen af. Ga dus niet nonchalant met je blote benen op een steen zitten, soms krioelen de plantjes ernaast van deze parasieten. Getver.

Af te raden: juni, juli, december en januari.
Dan zit je óf midden in het regenseizoen óf het is te koud in de bergen.

De voorbereiding is er, je hebt je spullen gepakt en bent er klaar voor. Maar goed, je wil nog wel een aantal tips om je nog een beter beeld te vormen van de trek. Lees dan mijn journal over de Poon Hill trek, of ik geef je meer info over de route en het dagschema.

By Laura, november 2, 2020
2 Comments
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

From Berlin to Bali
Welkom!
Hi, ik ben Laura en het gezicht achter From Berlin to Bali. Een creatieve plek die me helpt om te streven naar een betekenisvol en duurzaam leven. Door mij blogjes archiveer ik mijn ervaringen, de prachtige plekken waar ik ben geweest en zet ik mijn herinneringen op papier. Graag inspireer ik je om de schoonheid te zien in de dagelijkse dingen, om je heen. Dat - en meer - op From Berlin to Bali. ♥
Signature
Instagram API currently not available.