Back to home
in Azië, Nepal

Poon Hill trek: de ideale route en meer tips!

  • november 2, 2020
  • By Laura
  • 0 Comments

De Poon Hill trek is een wandeling door de bergen van Nepal, Annapurna om specifiek te zijn. Een tijd geleden heb ik deze wandeling gedaan en wil ik mijn ervaring met jou delen. Voordat ik aan deze tocht begon, kon ik me er geen beeld van vormen. Je loopt door de bergen en dan? Hoe werkt dat? Ik vroeg me af of ik zou verdwalen, wat ik zou eten en waar ik zou overnachten. Eigenlijk kan je je laten verrassen, maar ik heb hier nog een aantal tips over hoe ik het heb aangepakt tijdens de Poon Hill trek. Daarnaast geef ik je een voorbeeld van hoe mijn dagschema eruit zag en de route die ik nam.

Zoek je overnachting
Wij besloten om vijf dagen te doen over de gehele trek. Dit betekent dat wij hebben overnacht in Ulleri, Ghorepani, Tadapani en Ghandruk. Je start in Nayapul, je kan daar met de bus of taxi komen. Achteraf hadden we niet in Ghandruk hoeven overnachten, omdat hier in de buurt een bushalte is. Dat wisten wij niet. Wij werden op onze laatste dag verrast – na een half uur lopen – met een bus die klaar stond om naar Pokhara te gaan. 

In alle dorpen zijn veel herbergen te vinden, voor ongeveer dezelfde prijs. Er zit wel verschil in welke beter of schoner zijn, maar ben je zonder gids dan moet je dat ter plekke ondervinden. Wij liepen vaak andere wandelaars achterna die wel een gids hadden, life hack. Maar soms pakten we ook gewoon de eerste herberg aan de linkerhand, omdat we geen stap verder meer wilden lopen. Want na zo’n inspannende wandeling wil je snel ontspannen.

Waar sliep ik dan?
Verblijf in Ulleri: Purnima Guesthouse & Restaurant
Dag 1: Nayapul naar Ulleri, afstand 11 kilometer, stijging 1100 meter.
Prima verblijf, nadat je al die trappen hebt gelopen ben je allang blij met een bed en douche. De eigenaars zijn aardig en het uitzicht is genieten. De kamers zijn mega-basic, maar boeiend. Je moet tijdens deze trek sowieso niet voor luxe gaan. Dat kan je wel weer in Pokhara doen.

Ghorepani: Snow View Lodge & Restaurant
Dag 2: Ghorepani, afstand 7,9 kilometer, stijging 830 meter

Dit was zo’n gevalletje, we lopen achter de rest aan. Als je namelijk in Ghorepani aankomt, zie je de eerste herbergen al. Onze neiging was om de eerste de beste te pakken, maar we moesten nog naar de checkpoint. Vanaf daar zagen we mensen een trap omhoog klimmen, dus we zijn ze maar gaan volgen. Toen kwamen we bij deze terecht. Aanrader, goede locatie en populair bij veel hikers.

Tadapani: Hotel Grand View
Dag 3: Ghorepani naar Tadapani, afstand 14 kilometer, stijging en daling 920 meter

Dit is zo’n plekje waarbij het eigenlijk allemaal niet uitmaakt. Wij kozen voor een herberg met het mooiste uitzicht. De eigenaresse was erg aardig en runde dit samen met haar dochters. Pittige tantes die Nepalese vrouwen, zeg. Er liep een kip los rond, nu als huisdier, later als toekomstige maaltijd en we hebben hier een potje kaarten gespeeld met een groepje Canadezen die nog veel verder gingen wandelen. Onze kamer was prima, in termen van: het heeft een bed, maar met een geweldig uitzicht.

Ghandruk: Cloud 9 Home Stay
Dag 4: Tadapani naar Ghandruk, afstand 7,7 kilometer, daling 710 meter

Skip gewoon dit hele stadje en gewoon de bus naar Pokhara pakken. Tenzij je nog een avond van de bergen wil genieten, maar neem dan een andere homestay. Wij waren in Ghandruk de kluts kwijt, er waren zoveel herbergen. We wilden luxe gaan, maar dat was echt belachelijk duur. Dus kwamen we hier terecht. Deze homestay had echt belachelijk onaardige eigenaren en vonden het bijna te veel moeite om nog eten voor je klaar te maken. Ach ja, who cares. We waren toch te moe om nog een andere keuze te kunnen maken. Accepteren en genieten van het uitzicht.

Van al dat lopen krijg je honger…
Als je honger hebt, loop dan gewoon een willekeurig restaurant binnen. Ze hebben namelijk allemaal dezelfde menukaart, no joke. Dus terwijl je loopt kan je al bedenken wat je wil eten. Hou er rekening mee dat alles steeds duurder wordt, naarmate je in de hogere dorpjes komt. Het eten varieert ongeveer van 200 NPR, dan heb je bijvoorbeeld pannenkoeken, tot 700 NPR, als je voor vlees bij je dal bhat gaat.

…en dorst
Oké, grootste nadeel. Overal moest je onderweg voor water betalen. Zorg dat je je flesjes vult bij de herberg waar je overnacht, zodat je minder geld kwijt bent. Al moet je daar vaak ook voor gefilterd water betalen. Anyway, bespaar niet op water: het is het belangrijkste wat je mee moet nemen onderweg.

Dagschema
7.00 uur
Opstaan, douchen, ontbijten en gaan. Oke, wij zijn niet echt fanatiek, want we waren vaak de laatsten die vertrokken. Meestal liepen we weg rond een uur of 8, half 9. Lekker rustig aan doen, toch.

12.00 uur
Tijd voor lunch. Onderweg heb je vast wel een mueslireep gegeten, maar nu heb je toch echt honger. Probeer deze tijd niet al te stipt te nemen, maar kijk op de kaart waar je een stop kan maken. Er liggen niet veel dorpen op de route en je wil niet met een lege maag bij je herberg aankomen. 

13.00 uur
Zorg dat je nog even de tijd neemt om uit te buiken na het eten, ga niet meteen lopen. Zodra je weer verder wandelt, doe rustig aan. Tenzij je bloedfanatiek bent en graag de bus naar Pokhara nog wil halen.

16.00 uur
Aankomst bij de herberg. Zoek je plek, ga lekker douchen, relaxen en trek je warme kleding aan. Daarna hang je beneden je natte, bezwete kleding op bij de kachel. Dat doet namelijk iedereen. De avond is om jezelf te trakteren op een biertje, een hapje eten en een potje kaarten met vreemden. Mocht je zin hebben om sociaal te zijn op je telefoon, de meeste herbergen hebben -tegen betaling- wifi. Over de kwaliteit valt te twisten. 

De route
Wij liepen de meest gangbare route, het loopt namelijk in een rondje.. Er is dan eigenlijk ook geen mogelijkheid om een andere route te doen als je de Poon Hill trek wil doen. Je kan ervoor kiezen om het eventueel in tegengestelde richting te doen of het in een snellere tijd te lopen -en dus op bepaalde plekken niet overnachten-. Wil je liever een langere wandeltocht? Kies dan voor de route naar Annapurna Base Camp, deze begint hetzelfde als de Poon Hill trek, maar gaat vanaf Ghorepani verder de de bergen in. Lees in dit blogje meer over de route en het kiezen voor een gids.

Het meest bijzondere wat ik ooit heb gedaan: de Poonhill Trek. Ik ga zeker nog eens terug om een langere hike te doen en zal me dan ook iets beter voorbereiden qua hike gear. Heb je mijn blogje over mijn ervaring van deze hike al gelezen? Zeker doen. Mocht je ervoor kiezen om de trek te gaan doen, have fun!

By Laura, november 2, 2020
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

From Berlin to Bali
Welkom!
Hi, ik ben Laura en het gezicht achter From Berlin to Bali. Een creatieve plek die me helpt om te streven naar een betekenisvol en duurzaam leven. Door mij blogjes archiveer ik mijn ervaringen, de prachtige plekken waar ik ben geweest en zet ik mijn herinneringen op papier. Graag inspireer ik je om de schoonheid te zien in de dagelijkse dingen, om je heen. Dat - en meer - op From Berlin to Bali. ♥
Signature
Instagram API currently not available.