Back to home
in Azië, Sri Lanka

Must do: tuktuk huren in Sri Lanka

  • oktober 16, 2020
  • By Laura
  • 1 Comments

Sri Lanka, wat een fijn land. In mijn blogje 10 redenen waarom je naar Sri Lanka moet, overtuig ik je hiervan. Het aller aller aller tofste wat ik daar heb gedaan is een tuktuk huren. Zonder chauffeur, een tuktuk helemaal voor jezelf. Wij hebben tien dagen met volle teugen genoten van de onafhankelijkheid, het makkelijke contact met de locals en het langzaam vooruit tuffen in onze eigen tuktuk. Wil jij dit ook? Lees dan snel verder.

Spontane ontmoetingen, spontane plannen

Tijdens een kookworkshop in Ella, raakten we in gesprek met een Amerikaanse jongen. Wij zagen hem namelijk die middag rondrijden in een tuktuk. Dit viel ons meteen op, want we hadden nog geen westerling een tuktuk zien besturen. Hierover raakten we in gesprek en hij vertelde dat hij een tuktuk heeft gehuurd. Hij was met z’n moeder op vakantie en samen reden ze het land door. Ze hadden een hele route bedacht en waren erg enthousiast over het hebben van een eigen tuktuk.

Genoeg redenen, why not

Aangezien mijn vriend en ik sowieso veel te zware koffers hadden meegenomen op reis, leek dit ons wel wat. Want dat gesjouw met die koffers de bus in en uit, dat was niet ideaal. Dat is natuurlijk niet de enige reden waarom we dit leuk vonden, maar wel de eerste die net in mij opkwam. Tweede reden is het avontuur. Met eigen vervoer kom je al sneller op plekken waar anderen niet komen, het is makkelijker verplaatsen als je de bestemming niet leuk vindt en je ziet veel meer van het land. Dus ons besluit stond vast. Wij gingen een tuktuk huren.

Alles wordt geregeld

Via de website www.tuktukrental.com was het al snel geregeld. We zouden de tuktuk ophalen in Colombo en later weer inleveren in Negombo. Wanneer je de tuktuk buiten Colombo wil (laten) ophalen kost dit iets extra, hoe verder hoe meer je bijbetaald. Bij het ophalen van de tuktuk bij het TukTuk Rental kantoor in Colombo, werd eerst al het papierwerk geregeld. Aangezien je een lokaal rijbewijs nodig hebt, regelen zij dit voor je. Wij hadden gekozen om één bestuurder aan te melden, in verband met hogere kosten. Tja, aangezien het om een spontane actie ging, moesten we wel een beetje op ons budget letten. Daarnaast regelen ze de verzekering en kun je hun altijd bereiken wanneer je ergens niet uit komt. Zorgeloos op weg dus.

Rijden in een tuktuk

Voordat je wegrijdt in je eigen tuktuk, krijg je nog een korte rijles. Dit is wel handig, want vooral het schakelen moet je even oefenen. Mijn vriend kreeg meteen de vuurdoop, want je gaat direct in het drukke Colombo rijden. Maar als je dat hebt gehad, wordt het daarna een stuk makkelijker. Goed, rijles gehad: je kan gaan. Wij zaten midden in het regenseizoen, dus er waren veel slechte wegen. Maar de tuktuk is een onverwoestbaar voertuig, want zelfs als er water in de motor loopt kan hij gemakkelijk gemaakt worden. Vind je het spannend om in de tuktuk te rijden? Laat ‘m dan ergens brengen waar het minder hectisch is qua verkeer, bijvoorbeeld in Negombo. Hierdoor heb je iets meer de tijd om aan het voertuig te wennen.

Contact met de locals

Een tuktuk huren is de allerbeste manier om makkelijk contact te maken met de locals. Tuktuk-chauffeurs gingen naast ons rijden om een praatje te maken, als dat hun lukte: ze waren vaak stomverbaasd dat er een toerist achter het stuur zat. Wanneer we rondreden keken de locals ons al wijzend na en zodra je zwaaide, zwaaide zelfs de meest chagrijnig-lijkende local terug. We hebben ontzettend hard gelachen om de spontane ontmoetingen en de verbaasde gezichten. Zelfs als we met het verkeerde been waren opgestaan, na tien minuten in de tuktuk hadden we alweer een grote glimlach op ons gezicht.

Politie aan de horizon

Aangezien Sri Lanka lange tijd een kolonie is geweest van Engeland, rijd je er aan de linkerkant van de weg. Dit is even wennen, maar op een gegeven moment weet je niet meer beter. Onderweg kom je om de vijf kilometer een politiecontrole tegen, waarbij je vaak aangehouden wordt. Pas dan ook op hoe hard je rijdt, het is niet toegestaan om harder te rijden dan 40 km/u. Verder hoef je je nergens zorgen over te maken, het verhuurbedrijf biedt zelfs aan dat je hen kan bellen wanneer de politieagent moeilijk doet. Al houden de meeste politieagenten je aan, omdat ze nieuwsgierig zijn naar wat die westerlingen in een tuktuk doen. Een tuktuk huren is dus nog vrij uniek!

Tanken en onderhoud

Bij het verhuurbedrijf krijg je de instructies voor het onderhoud van de tuktuk. Vraag dan ook aan hen welke onderhoud de tuktuk nodig heeft, want dit is afhankelijk van het klimaat en hoelang je het voertuig huurt. Wij hebben na een lang stuk rijden door de plassen, een grote onderhoud gedaan: dit ging vooral om de olie verversen. Dit kost een paar euro en kan bijna bij elke garage gedaan worden. De tuktuk is een ruig vervoersmiddel die veel kan hebben en er zijn altijd lokale mensen in de buurt die je kunnen helpen als je pech hebt. Een ANWB heb je hier dus niet nodig.

Het tanken spreekt voor zich, zodra je bij een tankstation aan komt. Overal hebben ze een mannetje staan die het van je overneemt, dus ook bij hier. Het enige wat jij hoeft te zeggen is of je de tank halfvol, vol of voor een bepaald bedrag wil tanken. Omgerekend kost een volle tank ongeveer 5 euro en hier kan je zo’n 150 kilometer mee afleggen.

Kies je route

Oké, je mag dus echt niet snel met de tuktuk rijden, dus pas je route hierop aan. Je doet een kleine drie uur over 100 kilometer en je wil ook de tijd nemen om tussendoor te stoppen. Zorg dan ook dat je niet te lange afstanden per dag wil afleggen. Gelukkig is Sri Lanka een relatief klein land, het ideale vervoer voor dit land dus. Wij hebben gekozen om het noorden van het land te verkennen met de tuktuk, aangezien het zuiden goed bereikbaar is per trein en bus.

Wil je meer info over prijzen en beschikbaarheid? Check dan even de site www.tuktukrental.com, waar je concrete informatie kan vinden van dit verhuurbedrijf.

By Laura, oktober 16, 2020
1 Comment
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

From Berlin to Bali
Welkom!
Hi, ik ben Laura en het gezicht achter From Berlin to Bali. Een creatieve plek die me helpt om te streven naar een betekenisvol en duurzaam leven. Door mij blogjes archiveer ik mijn ervaringen, de prachtige plekken waar ik ben geweest en zet ik mijn herinneringen op papier. Graag inspireer ik je om de schoonheid te zien in de dagelijkse dingen, om je heen. Dat - en meer - op From Berlin to Bali. ♥
Signature
Instagram API currently not available.