Back to home
in Europa, Nederland

Friese pareltjes: Bergsma in Easterein

  • oktober 16, 2020
  • By Laura
  • 0 Comments

Aangezien mijn roots in Friesland liggen, leek het me leuk om af en toe hier ook een blogje over te schrijven. Het is toch zonde om het mooie Friesland over het hoofd te zien. Plus, ik geniet altijd ontzettend om een weekendje door te brengen in deze provincie, waarbij mijn ouders me altijd mee nemen naar de leukste plekjes. Dus bij deze, de eerste in de serie “Friese Pareltjes”: Café Bergsma in Easterein. Een smûk (lees: gezellig, intiem, knus) restaurant waar je heerlijk kunt dineren.

Op zoek naar Easterein
Als je aan komt rijden, denk je “goh, waar heeft Laura me nu weer naar toe gestuurd?”. Het restaurant ligt in het kleine dorpje Easterein. Tip: voor de niet-Friezen onder ons, vraag een local hoe je dit moet uitspreken, want waarschijnlijk zit je er helemaal naast. Het dorpje ligt zo’n twintig minuten rijden vanaf de Afsluitdijk en ligt naast het iets grotere dorp Wommels. Je kan er gratis parkeren (voor Amsterdammers is dit niet vanzelfsprekend) in de buurt en over het algemeen hoef je hier ook niet te reserveren, al is dit wel handig. Zeker als je speciaal die kant op gaat rijden.

Nostalgie
Goed, waarom raad ik dit restaurant aan? Zodra je het restaurant binnenloopt, bekruipt je een nostalgisch gevoel. Het is ingericht alsof je tachtig jaar terug in de tijd gaat. Overal staan kaarsen op tafel en er hangen oude foto’s aan de muur. Het doet mij een beetje denken aan een bruin café, want het is meteen ontzettend gezellig. Wij hadden spontaan op een zondagavond besloten om hier te eten en hadden dus niet gereserveerd. Ondanks dat we met vier personen waren, was dit geen probleem. 

Friese knipoog
Eten is Friesland zou niet eten in Friesland zijn, als de menukaart in het Nederlands was. Oké, gelukkig voor mijn vriend staan de ingrediënten toegelicht in het Nederlands, maar er is een creatief schrijver ingezet om hilarische namen voor de gerechten te bedenken. Als je bijvoorbeeld voor de huisgemarineerde spareribs gaat: “Stek de hannen mar út ‘e mouwe”, oftewel “steek de handen maar uit de mouwen”. Of neem je de tartaar van geroosterde aubergine met quinoa, bechamelsaus, een bitterbal met geitenkaas en schorseneren, dan ga je voor een “soadsje ûngeregeld”, dus een zootje ongeregeld. 

Eetsmakelijk
Het eten is er echt super lekker en er is voor ieder wat wils. Er wordt met je meegedacht, bijvoorbeeld wanneer mijn moeder niet zeker weet hoe ze haar steak gebakken wil hebben. “Medium is het lekkerst” schiet de serveerster haar te hulp. De prijzen zijn vriendelijk en er wordt gebruik gemaakt van regionale producten. Wat eigenlijk elk restaurant zou moeten doen, of op z’n minst moet proberen. Het allerleukste? Er staan heerlijke vegetarische opties op het menu. Eerlijk is eerlijk, want in sommige restaurants voel je je toch een beetje achtergesteld als vegetariër. Waardoor je zelf eigenlijk een beetje het vlees mist. Maar niet bij Bergsma, wat heb ik heerlijk gegeten. Oh, en voor de carnivoor zijn er genoeg opties.

Dus mocht je in de buurt zijn: het restaurant is open van woensdag tot en met zondag. Via hun website www.bergsmaeasterein.nl kan je makkelijk reserveren en het menu bekijken. En, houd From Berlin to Bali in de gaten voor meer Friese Pareltjes.

By Laura, oktober 16, 2020
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

From Berlin to Bali
Welkom!
Hi, ik ben Laura en het gezicht achter From Berlin to Bali. Een creatieve plek die me helpt om te streven naar een betekenisvol en duurzaam leven. Door mij blogjes archiveer ik mijn ervaringen, de prachtige plekken waar ik ben geweest en zet ik mijn herinneringen op papier. Graag inspireer ik je om de schoonheid te zien in de dagelijkse dingen, om je heen. Dat - en meer - op From Berlin to Bali. ♥
Signature
Instagram API currently not available.