Back to home
in Europa, Frankrijk, Reizen

Catacomben: de Parijse onderwereld

  • oktober 16, 2020
  • By Laura
  • 1 Comments

Een tijdje terug ben ik met mijn moeder voor een driedaags-bezoekje naar Parijs geweest. Ook al staat Parijs de afgelopen tijd bekend om zijn onrust en aanslagen (lees: terroristische aanslagen en gele hesjes protesten), de stad is nog steeds ongekend populair. In Amsterdam kunnen we ons eindeloos irriteren aan de grote hoeveelheid toeristen, in Parijs zijn de toeristische attracties ook zijn ongelofelijk druk. Maar vermijd het centrum en de hotspots en je krijgt de charme te zien van de prachtige stad. Eén toeristische bestemming stond -voor deze korte city trip- zeker op mijn lijstje: de Catacomben. En ik heb de ultieme hack gevonden om hier moeiteloos en zo goedkoop mogelijk binnen te komen.

Catacomben, wat?

Aan het einde van de 18e eeuw werden meerdere begraafplaatsen in Parijs geruimd. Deze lugubere actie vond plaats, vanwege de penetrante geur van de kerkhoven. Vooral de spraakmakende Cemitière les Innocents lag midden in de stad en zorgde voor veel stank. De omwonende klaagden hierover en uiteindelijk moesten en werden alle graven geleegd. Dit zorgde uiteindelijk voor een verplaatsing van ruim twee miljoen beenderen. Ook andere begraafplaatsen in Parijs werden leeggehaald en opgeteld zijn er zes miljoen beenderen die ondergebracht werden in de Catacomben.

Luguber en bijzonder

De Catacomben is een gangenstelsel onder Parijs van bijna 300 km. Deze gangen zijn ontstaan door het weghalen van kalksteen, waarmee een groot gedeelte van de gebouwen in Parijs gebouwd zijn. Dit gangenstelsel heeft verschillende doeleinden gehad, totdat het begin 19e eeuw een opslag werd voor miljoenen beenderen van de gestorven Parijzenaars. Dit is inmiddels uitgegroeid tot een toeristische trekpleister die ook op mijn bucket list stond. Verwacht dan ook niet dat je de grotten voor jezelf hebt, maar misschien is dat maar beter ook. Er hangt een luguber sfeertje, je bent omgeven door botten en schedels. Dat gebeurd je niet elke dag.

Vermijd de rij: skip-the-line-tickets

Ik bedacht pas op het laatste moment dat ik hierheen wilde en de reguliere kaarten waren al uitverkocht. De enige tickets die ik kon vinden, waren van die typische toeristentickets waarbij je zeker weet dat je niet de originele prijs betaald. Mijn andere optie was om in de rij te gaan staan en braaf te wachten tot we naar binnen konden. Dit sprak me niet echt aan en ik vond het een uitdaging om op zoek te gaan naar de tickets voor de reguliere prijs, mét tijdslot. Dit betekent dat je boekt voor een bepaald tijdstip en hierdoor niet in de rij hoeft te staan.

Boek je tickets online

Gezocht en gevonden op deze website. Hier worden de kaarten aangeboden voor de reguliere prijs en je kunt meteen een audiotour bijboeken. Dit is wel een aanrader, aangezien je hierdoor een beter beeld krijgt van wat je ziet in de Catacomben.

Het bezoeken van de Catacomben is een bijzondere afwisseling van het bovengrondse Parijs. De sjieke restaurantjes en de heerlijke ruikende bakkerijen, die gebouwd zijn in een ondergrondse wereld die je nog niet kende. Het is interessant om te zien dat er een enorm gangenstelsel schuilt onder het dagelijkse leven van de Parijzenaars. Zeker niet doodsaai. Twijfel je nog? Check dan ook nog even deze site voor meer informatie. Lees ook meer blogjes over Europa.

By Laura, oktober 16, 2020
1 Comment
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

From Berlin to Bali
Welkom!
Hi, ik ben Laura en het gezicht achter From Berlin to Bali. Een creatieve plek die me helpt om te streven naar een betekenisvol en duurzaam leven. Door mij blogjes archiveer ik mijn ervaringen, de prachtige plekken waar ik ben geweest en zet ik mijn herinneringen op papier. Graag inspireer ik je om de schoonheid te zien in de dagelijkse dingen, om je heen. Dat - en meer - op From Berlin to Bali. ♥
Signature
Instagram API currently not available.