Back to home
in Caribisch gebied, Curaçao, Reizen

Het klimaat van Curaçao? Warm!

  • oktober 15, 2020
  • By Laura
  • 2 Comments

Terwijl ik hier zit, krijg ik regelmatig de vraag “hoeveel graden is het daar?”. Tja, dan geef ik wel antwoord op de vraag, maar dat zegt eigenlijk helemaal niets. Het is hier namelijk constant rond de 30 graden, maar voelt veel warmer aan. Om je een beter beeld te geven, leg ik hieronder de verschillende factoren uit van het klimaat van Curacao.

Temperatuur
De temperatuur overdag ligt tussen de 28 en de 34 graden. Over het algemeen is het iets warmer in mei t/m oktober, rond de 32 en 33 graden. In november is het dan iéts lager qua temperatuur, we hebben het dan over het minimaal verschil dat ligt rond de 30 en 31 graden. Nog steeds warm dus. ’s Avonds koelt het minimaal af, een enkele graad. Het grootste verschil is dat de zon niet schijnt -duh-, waardoor het minder warm aanvoelt.

Klimaat
Curacao heeft een warm steppeklimaat, dit betekent dat het weinig neerslag heeft en veel zonuren. Het klimaat heeft het kenmerk dat de temperatuur vrij constant is, dit heb hier hierboven wel duidelijk gemaakt. Toch zijn er hier verschillen gedurende het jaar. Er wordt gesproken over drie verschillende seizoenen, met verschillende kenmerken.

Windseizoen
Januari tot juli is het windseizoen en waait het hier harder dan normaal. Het waait hier al redelijk hard elke dag vanwege de constante noordoostelijke passaatwind die hier staat. Maar tijdens dit seizoen waaien de servetjes van tafel en de rokjes omhoog. Over het algemeen een aangenaam seizoen, pas wel op dat de zon dezelfde kracht blijft hebben. Dit voel je alleen minder door de wind. Goed blijven insmeren en zoveel mogelijk in de schaduw zitten.

Zomer
Augustus tot oktober noemt men zomer. Ain’t that every day?! Ja, maar dit is de heetste periode, want af en toe kan de wind even wegvallen. Ook is het tegen deze tijd al echt heel lang droog, dus een dorre bedoeling. In september is de grootste kans op het wegvallen van de wind. En dan voel je ineens hoe fel de zon is, zonder die heerlijke frisse wind. Het wegtrekken van de wind komt door de orkanen die zich vormen rond de Caribische eilanden. Deze orkanen bereiken Curacao niet, maar trekken wel de wind weg.

Regenseizoen
Oktober tot december is het regenseizoen, tussen aanhalingstekens. Want de kans dat je dagenlang regen hebt is minder dan drie procent. Het is hiervoor een lange periode van droogte geweest, dus alles zal er steeds groener uit gaan zien. Het viel mij dan ook op hoe dor het eiland er uit zag en dat het steeds groener werd, naar mate mijn verblijf. De regenbuien kunnen erg plaatselijk zijn, vooral in Westpunt valt de regen eerder. Aangezien dit iets hoger ligt. De buien zijn heftig en meestal redelijk kort. Soms zie je ze aan komen, maar andere keren komen ze vanuit het niets. Vergeet in deze periode dan ook niet je badhanddoek binnen te halen van het balkon, wanneer je ’s avonds gaat slapen.

Temperatuur water
De temperatuur van het water is in Curacao bijna hetzelfde als de luchttemperatuur. Zeg je dat zo? Whatever, je weet wat ik bedoel. Het water van de zee is dus een klein beetje verkoelend, maar voelt over het algemeen lauw aan. Dit geldt ook voor het kraanwater. Al schijnt het in januari en februari koud uit de kraan te komen, vanwege het verkoelende regenseizoen. 

Luchtvochtigheid
De luchtvochtigheid daarentegen is altijd behoorlijk hoog, meestal rond de 80%. In Nederland is dit gemiddeld 70%, ook hoog. Daarom zijn onze ’s zomers vaak benauwd en natuurlijk is de luchtvochtigheid bij ons zo hoog, omdat het vaak regent. Hier kan het dus ook behoorlijk broeierig voelen. Typisch voor het klimaat van Curacao.

Oke, dus als je een vakantie of trip naar Curacao plant, houd er dan rekening mee in welk seizoen je gaat. Februari schijnt het meest aangenaam te zijn, maar ik ga regelmatig in een regenseizoen naar een land en ook dat is ook vaak goed te doen. Voordelen zijn dan dat de vliegtickets en verblijf goedkoper zijn. Welk seizoen je ook gaat: zon-garantie en lekker zweten. Meer weten over Curacao? Check mijn andere blogjes.

By Laura, oktober 15, 2020
2 Comments
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

From Berlin to Bali
Welkom!
Hi, ik ben Laura en het gezicht achter From Berlin to Bali. Een creatieve plek die me helpt om te streven naar een betekenisvol en duurzaam leven. Door mij blogjes archiveer ik mijn ervaringen, de prachtige plekken waar ik ben geweest en zet ik mijn herinneringen op papier. Graag inspireer ik je om de schoonheid te zien in de dagelijkse dingen, om je heen. Dat - en meer - op From Berlin to Bali. ♥
Signature
Instagram API currently not available.