Back to home
in Duurzaam, Europa, Frankrijk, Reistips, Reizen

Als vegetariër in Frankrijk, hoe doe je dat?

  • oktober 15, 2020
  • By Laura
  • 0 Comments

Het gene wat ik altijd het meest naar uit kijk bij mijn vakanties: eten. Het was al een tijdje geleden dat ik in Frankrijk was geweest, dus ik was wel benieuwd wat ik allemaal zou eten. Ik ben alleen sinds een jaar vegetariër, wat het extra spannend maakt. Uiteten als vegetariër in Frankrijk, kan dat wel?

Heb geduld
Goed, één ding is zeker. Je moet als vegetariër altijd net even wat langer zoeken. In Bourges was er aardig wat keuze en hebben we uiteindelijk op het stadsplein bij een Libanees gegeten. Een heerlijk glas rosé met falafel en dipjes. Het was nou niet iets om over naar huis te schrijven, maar we hadden het gevoel dat we toch beloond werden voor ons geduld.

Wees snel tevreden
Ja, “lower your standards”. Voor mij was het de eerste keer dat ik vegetariër ben en in Europa op vakantie ging. Het leukste een vakantie vond ik altijd de lokale keuken proberen. Het was dus wel even slikken, dat je als vegetariër toch echt moet inleveren hierop. De Fransen zijn gek op vlees, dus bijna in elk gerecht vind je wel een reepje ham. Daarnaast zijn ze ook gek op hun eigen keuken, die bestaat sowieso grotendeels uit vlees. Veel andere restaurants vind je dan ook niet, zeker niet in de kleine dorpen. Dus kan je ergens een vegetarische salade scoren met een bak aardappelen. Wees blij, je hebt je avondmaal gevonden.

Zelf koken
We waren sowieso al van plan om veel zelf te koken, maar goed: je wil ook lekker de deur uit om een hapje te eten. Toch is het koken op de camping altijd erg leuk en gezellig. Wij hebben bijvoorbeeld in de supermarkt een potje currypasta gevonden, een ideaal gerecht voor op de camping. Je kookt eerst de rijst en maakt daarna met verschillende groentes een heerlijke curry. Toch extra genieten als je je zelfgemaakte prakkie aan het verorberen bent.

Ontcijfer het menu
Goed, ik heb vier jaar Frans gehad op de middelbare school gehad, maar dat zegt niet zoveel. Ik heb nog altijd moeite om me verstaanbaar te maken en menu’s ontcijferen. Geef me heel even de tijd. Meestal staan de menu’s buiten, wat het makkelijk maakt om te kijken of er iets voor je tussen zit. Daarnaast gebruik ik de “Google Translate”-app, die de menukaarten grotendeels voor je kunnen ontcijferen. Je kan verschillende talen ook offline downloaden. Handig als je geen wifi hebt!

Franse kernwoorden
Leer jezelf een aantal woorden die handig zijn om uit te leggen dat je geen vlees eet. Of die handig zijn om te herkennen op het menu. Bijvoorbeeld:

Sans viande – Zonder vlees 
Végétarien – Vegetarisch
Jambon – Ham
Canard – Eend
Poulet – Kip
Legumes – Groenten

Veel succes met de uitspraak, want daar gaat het bij mij nog wel eens mis.

Laat je verrassen
In Frankrijk kan je toch wel geluk hebben dat er een vegetarisch menu is. Het is geen culinair hoogstandje over het algemeen, maar goed: toch een traktatie. Zo zijn we midden op een dorpsfeest een vegetarische burger tegen gekomen en hebben we bij een luxe restaurant prima vegetarisch gegeten -al was het meer de moeite waard vanwege de sfeer en beleving-. Dus ja, sta open voor alles en laat je verrassen.

Verander je mindset
Ik moet toegeven, vegetariër zijn is ook dingen opgeven. In dit geval is het ook goed om soms toe te geven, dat het uiteten gaan niet meer bij het vakantiegevoel hoort. In sommige landen en steden is dit goed te doen, zelfs regelmatig geweldig. Maar in veel Europese landen is vleeseten standaard en zijn de restaurants daarin gespecialiseerd. Accepteer dit en focus je op andere dingen die je nog wel kan. Bijvoorbeeld lokale markten afgaan voor heerlijke groentes en kaasjes. Dus, geniet.

Sinds halverwege 2018 eet ik geen vlees en (vrijwel) geen vis. Ik ben niet bewust de één op de andere dag vegetariër geworden, maar begon op reis geleidelijk minder vlees te eten. Dit beviel me zo goed, dat ik eigenlijk op een gegeven moment mezelf bewust betitelde als vegetariër. Dit betekent ook dat ik opeens anders naar de wereld ging kijken en ook andere ervaringen had. Zoals op reis gaan en niet overal gemakkelijk uit eten kunnen gaan. Met mijn positieve blik maak ik overal het beste van, hopelijk heb ik je geïnspireerd om vooral mogelijkheden te zien.

By Laura, oktober 15, 2020
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

From Berlin to Bali
Welkom!
Hi, ik ben Laura en het gezicht achter From Berlin to Bali. Een creatieve plek die me helpt om te streven naar een betekenisvol en duurzaam leven. Door mij blogjes archiveer ik mijn ervaringen, de prachtige plekken waar ik ben geweest en zet ik mijn herinneringen op papier. Graag inspireer ik je om de schoonheid te zien in de dagelijkse dingen, om je heen. Dat - en meer - op From Berlin to Bali. ♥
Signature
Instagram API currently not available.