Back to home
in Azië, Nepal, Reizen

Pokhara: yoga retreat bij de locals

  • oktober 13, 2020
  • By Laura
  • 0 Comments
Pokhara: yoga retreat bij de locals

Nadat ik de Poon Hill trek had gedaan, had ik ontzettend veel behoefte om te ontspannen toen ik in Pokhara was. Voor mij betekent dit goed voor je lichaam zorgen en op één plek zijn. Wat is dan de perfecte oplossing? Ja, een yoga retreat. Na veel research gedaan te hebben, vonden we de perfecte locatie. Betaalbaar, georganiseerd door locals en er was nog beschikbaarheid. Nogal belangrijk. Een kleine introductie met Atmashree Yoga & Meditation Retreat.

Atmashree Yoga & Meditation Retreat
Dit is niet je doorsnee yoga, zoals je die kent van de sportschool in Lutjebroek. Je moet wel een beetje houden van spiritualiteit en open staan voor nieuwe ervaringen. De eigenaars zijn een grote familie, waarin iedereen zijn eigen rol speelt. Het zijn hindoestanen (of boeddhisten, deze vraag wilden ze niet echt duidelijk beantwoorden) en je merkt dat spiritualiteit een grote rol speelt. Zo ga je mantra’s zingen en mediteren met een kralenketting, de mala. Ik vond dit super leuk om te ervaren en een goede geven van wat zij ervaren als yoga. Er wordt dus niet alleen aandacht besteed aan de fysieke yoga, alle facetten komen aan bod. Get ready.

Kies jouw ideale retreat
Je kan de keuze maken tussen verschillende retraites. Er is zelfs een trekking retreat, waardoor je gezamenlijk de Poon Hill trek gaat doen, in combinatie met yoga. Daarnaast kun je kiezen hoe lang je wil blijven en of je een gedeelde kamer wil. Wij kozen ervoor om onze eigen kamer te hebben, dus een iets duurdere optie. Wij waren dan wel met z’n tweeën, dus voor ons was het daardoor makkelijk om de kosten te delen. Ben je alleen, dan kan je een kamer met iemand delen. Iedereen was hier erg tevreden over en sowieso zijn hier niet heel veel deelnemers. Lekker rustig. Wij kozen daarnaast voor een verblijf van vier dagen, dit zou ik aanraden.

Lower your standards
Wij hadden dan een kamer voor ons twee, maar denk niet dat we ’s avonds lekker tegen elkaar aan konden kruipen. De bedden waren los van elkaar tegen een muur gezet. Ach prima, dat overleef je wel. Dus ik plofte neer op mijn bed en had daar gelijk spijt van. De bedden zijn kei-hard, no joke. Er ligt een extreem dun matrasje op en dat is het wel. Nu waren wij al een aantal maanden in Azië, dus waren we wel gewend geraakt aan de harde ondergrond. Al was dit next level. Wij besloten om de dikke dekens als ondergrond te gebruiken en hebben echt prima geslapen.

Heel veel yoga
Ach, om je stijve spieren -van het harde bed- te compenseren, is er de hele dag een vrij afwisselend programma. Je begint elke ochtend met een meditatie of een andere oefening, bijvoorbeeld de silent walk. Daarna krijg je een nose cleaning (oh, ik ga je niet eens vertellen wat dit is. Dit moet je geheel ervaren!), dan de ochtend yoga en vervolgens pas ontbijt. Inmiddels is het half tien en ben je al wakker sinds kwart voor zes. Dit ritme is in het begin een beetje heftig, maar je went hier al snel aan. Sowieso is je yoga practise niet heel fijn met een volle maag, dus door zo laat te eten, kan je veel doen in de ochtend. Vervolgens heb je een uurtje voor jezelf, die je vrij in kan vullen. 

Avondprogramma
Voordat je gaat lunchen staat er nog een meditatie of yoga nidra op het programma. Ook na de lunch heb je weer een moment voor jezelf. Gasten die hier voor langere tijd zitten, combineren soms de vrije momenten en slaan de meditatie en lunch over. Zodat ze tijd hebben om Pokhara te ontdekken of iets anders te doen. Aan het einde van de middag staat er weer een yogales op het programma, daarna ga je met z’n allen avondeten. ’s Avonds is er een afwisselend programma, meestal is het mantra’s zingen of kirtan. Ik vond dit erg leuk, omdat ik houd van het zingen en de gezelligheid. Yoga nidra, mantra, kirtan, zijn dit onbekende woorden voor jou? Google is your friend, darling. Of laat je verrassen en ontdek in praktijk wat dit inhoud. Aangezien je veel dingen toch echt moet ervaren, om er een mening over te kunnen vormen.

Prachtige locatie
De retreat zit in een groot woonhuis, die aan de rand van Pokhara staat. Deze is gebouwd op de heuvels met het uitzicht op de bergen en het meer. Wij hadden de kamer helemaal bovenin het gebouw (lees: elke dag veel trappen als extra work-out), waar we op het dak konden zitten en prachtig uitzicht hadden. Het is niet per se op loopafstand van het centrum van Pokhara, maar wil je daar naar toe kan je vast wel een lift krijgen of iets dergelijks. Wij hadden gekozen voor een kort retreat en zijn dus ook niet echt van het terrein af geweest -alleen tijdens de silent walk-.

Locals, betekent locals
Oké, je hebt ervoor gekozen om een retreat te doen bij de lokale bevolking, niet bij één van de veel aangeboden retreats die door westerlingen worden georganiseerd. Maak hierin een bewuste keuze. Wil je het tempo, eten en gewoontes zoals in Europa? Kom dan niet hier. Dit retreat is een familiebedrijf en wordt op geheel eigen wijze georganiseerd. De oudere zus kookt, broer en zus geven de yogalessen en kinderen zorgen voor het nodige leedvermaak. Dit is uniek en ontzettend kneuterig. Wat wij heel erg leuk vonden. De maaltijden zijn authentiek en er wordt heerlijke thee gemaakt. Soms treuzelen ze, soms is de les erg eigenzinnig. Ervaar, leer en laat je inspireren. Een retreat als deze, vind je niet in Europa. Je bent nu in Nepal, ik zeg: kies daarvoor.

Ik raad Atmashree Yoga & Meditation Retreat echt aan, vooral als je een authentieke ervaring wil. Het is een geweldige aanvulling, nadat je een trekking hebt gedaan. Bijvoorbeeld de Poon Hill trek, die start vanaf een dorp in de buurt van Pokhara. Yogi’s, deze mag op je bucketlist: Yoga-retreat in Nepal.

By Laura, oktober 13, 2020
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

From Berlin to Bali
Welkom!
Hi, ik ben Laura en het gezicht achter From Berlin to Bali. Een creatieve plek die me helpt om te streven naar een betekenisvol en duurzaam leven. Door mij blogjes archiveer ik mijn ervaringen, de prachtige plekken waar ik ben geweest en zet ik mijn herinneringen op papier. Graag inspireer ik je om de schoonheid te zien in de dagelijkse dingen, om je heen. Dat - en meer - op From Berlin to Bali. ♥
Signature
Instagram API currently not available.