Back to home
in Caribisch gebied, Curaçao, Reizen

Must in Curaçao: je eigen huurauto hebben!

  • oktober 13, 2020
  • By Laura
  • 3 Comments
Must in Curaçao: je eigen huurauto hebben!

Eerlijk is eerlijk, ik ben geen fan van autorijden. Ik heb al jaren mijn rijbewijs, maar ben nog steeds niet op dat punt dat ik echt geniet van het besturen van een auto. Dus toen ik hoorde dat je in Curacao een auto móet hebben, baalde ik daar wel een beetje van. Ondertussen dacht ik dat ik misschien wel een scooter kon huren of gewoon veel lopend zou kunnen doen. Not! In deze blog leg ik je uit waarom je een huurauto moet hebben en hoe ik het autorijden in Curaçao heb ervaren.

Het is hier bloody hot
Alles, maar dan ook alles leg je hier af met je eigen auto. Zonder huurauto kan je hier niet functioneren.  Op zich is dat niet heel raar, want vanwege de hitte is het al lastig om een paar meter te lopen. Ik heb zelf een appartement gehuurd in Otrobanda, dus ’s ochtends is het goed te doen om naar de winkelstraat of Punda te lopen. Maar toch, het zweet breekt je binnen no time uit. Vooral wanneer je dan in een koffie-tentje bent beland, begint het zweet over je gezicht te stromen. De eerste avond viel het me meteen op, dat veel mensen hier gewoon lekker cruisen. Oftewel eindeloos in je auto rijden, met de airco aan, stapvoets door Punda.

Infrastructuur
Daarnaast is de infrastructuur geheel gemaakt op auto’s, want er is geen lokaal persoon die meer dan honderd meter lopend aflegt. In Otrobanda en Punda zijn er genoeg stoepen om over heen te lopen, maar wil je naar een andere plek dan zijn er niet echt geweldige wandelroutes. Duh, waarom een stoep aanleggen als die toch niet gebruikt wordt? Wel is er een wandelpad van Otrobanda naar Pescadera, waar je ’s avonds iedereen ziet hardlopen. Wat een bikkels!

Openbaar vervoer
In andere landen heb je vaak de optie om met het openbaar vervoer te gaan of een taxi te nemen. Dat zie je hier niet. Er zijn wel busstations en -haltes, maar die worden vooral door lokale mensen gebruikt die geen (tweede) auto hebben. Of schoolkinderen. Af en toe zag ik een toerist bij een bushalte wachten, maar wanneer ik na een halfuur er weer langs reed, stond diegene er nog steeds. Niet heel chill dus.

Auto huren is een must
Dus neem je eigen huurauto. Wij huurden onze auto via het werk van mijn vriend, bij LEO Rental Car Service. Remy, onze contactpersoon, was erg vriendelijk en legde alles helder uit. De auto werd bij het vliegveld gebracht, zodat je meteen vanaf het vliegveld je eigen auto hebt. Inclusief was de verzekering met een laag eigen risico. Dit is een prettig gevoel, aangezien je hier tijdens jouw verblijf niet druk over wil maken. Goede service en een vriendelijke prijs, dat is waarom wij erg tevreden waren. LEO Rental Car Service is niet online te vinden, maar je kan een Whatsapp-bericht sturen naar +599 9 690 0397 en je krijgt snel een bericht terug. Dan heb je al snel een huurauto geregeld.

Verkeersregels
Over het algemeen zijn de regels hetzelfde als in Nederland, met een enkel verschil hier en daar. Sommige rotondes functioneren anders dan bij ons, waardoor je voorrang verleend terwijl je op de rotonde bent. Dit is in principe aangegeven met haaientanden, maar let extra op wat het andere verkeer doet. Een ander verschil is dat er rechts ingehaald mag worden op tweebaanswegen. Ondanks het feit dat het belangrijk is om je aan de verkeersregels te houden -omdat dit het rijden veilig maakt-, wordt hier bijna geen enkele bekeuring uitgedeeld. Toen ik van het vliegveld werd reed, schrok ik omdat ik geflitst werd. Serieus, nu al een bekeuring? Dacht ik. Maar deze boetes worden niet opgestuurd en de flitspaal is er puur ter waarschuwing. Deze paal bevindt zich op de autoweg van Pescadera naar Otrobanda. Voor meer info over verkeersregels, check de website van de ANWB.

Verkeersgedrag
Je merkt het meteen wanneer je hier gaat rijden, de lokale bevolking is meer gewend om te rijden dan om te lopen. Ze rijden redelijk relaxt, maar kunnen ook snel geïrriteerd raken als je bijvoorbeeld niet snel genoeg optrekt. Wanneer je wat vaker hier hebt gereden, merk je dat over het algemeen sociaal wordt gereden. Maar er rijden ook mensen tussen die toeteren om niks -dat ik begrijp- of je geen voorrang verlenen wanneer je probeert in te voegen. Blijven opletten dus.

Tanken en parkeren
Benzine is hier erg goedkoop, namelijk één euro per liter. Dat scheelt, want een huurauto heeft je al veel geld gekost. Parkeren is op veel plekken gratis, even opletten of je parkeerautomaten ziet (zoals in Punda) of borden die dit aangeven.

Pas op met regen
Rond september begint het regenseizoen en is het wegdek glad. Dit komt doordat alle deeltjes rubber van de banden en olie op het wegdek gaat staan, dit maakt het spiegelglad. Onderschat dit niet en ga rustig rijden wanneer het heeft geregend.

Nou, goed. Al met al viel het me alles mee om met de auto rond te rijden op Curacao. Eén ding is zeker, een auto heb je nodig. Vooral met het klimaat op dit eiland, maar ook vanwege het gebrek aan openbaar vervoer. Twijfel niet, huur een auto.

By Laura, oktober 13, 2020
3 Comments

Comments are closed.

From Berlin to Bali
Welkom!
Hi, ik ben Laura en het gezicht achter From Berlin to Bali. Een creatieve plek die me helpt om te streven naar een betekenisvol en duurzaam leven. Door mij blogjes archiveer ik mijn ervaringen, de prachtige plekken waar ik ben geweest en zet ik mijn herinneringen op papier. Graag inspireer ik je om de schoonheid te zien in de dagelijkse dingen, om je heen. Dat - en meer - op From Berlin to Bali. ♥
Signature
Instagram API currently not available.